PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer wordt de nieuwe voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Het kabinet heeft dat vrijdag besloten.

Hamer volgt Wiebe Draijer op, die naar de Rabobank vertrekt. Zij wordt de eerste vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van de SER.

Hamer laat weten dat zij bij de SER graag aan adviezen wil werken die gebaseerd zijn op ervaringen uit de praktijk, de kennis van sociale partners en de wetenschap. “Ik zou zelf bijvoorbeeld willen werken aan het vraagstuk van de combinatie van arbeid en zorg; dat is toe aan een herijking.”

Benoeming uitgelekt

Dat Hamer (1958) zou worden benoemd, lekte donderdag al uit. De PvdA-politica is gepokt en gemazeld op het Binnenhof. Ze zit vanaf 1998 onafgebroken in de Tweede Kamer voor de PvdA, en behoort daarmee tot de absolute routiniers in het parlement.

Van april 2008, toen ze de wegens gezondheidsproblemen afgetreden Jacques Tichelaar opvolgde, tot juni 2010, was ze fractievoorzitter van de sociaaldemocraten. Ze kreeg destijds de voorkeur boven Diederik Samsom, die later alsnog PvdA-leider werd. Bij kabinetsformaties werd Hamer regelmatig getipt voor een post als minister of staatssecretaris, maar tot een benoeming kwam het niet.

Ouderwetse sociaaldemocrate

Haar politieke ervaring zal Hamer als SER-voorzitter goed van pas komen. Vooral voor de vakbeweging lijkt haar kandidatuur geen slecht nieuws. De PvdA-politica heeft zich steeds geprofileerd als iemand van de linkervleugel van haar partij, ook wel de vakbondsvleugel genoemd.

Hamer, geboren in 1958 in de Amsterdamse achterstandswijk Slotervaart, geldt als een ouderwetse sociaaldemocrate, die opkomt voor de zwakkeren in de samenleving. In haar jeugd heeft ze zelfs enige tijd met de communistische CPN geflirt.

Vasthoudende politica

Hamer staat bekend als een vasthoudende politica, die niet makkelijk van haar standpunt is af te brengen. Als Kamerlid vocht ze tijdens Balkenende IV een verwoede strijd uit met toenmalig CDA-minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner over een herziening van het ontslagrecht. Hamer won.

Inmiddels wordt het ontslagrecht op initiatief van haar partijgenoot Lodewijk Asscher toch hervormd. Blij zal Hamer niet zijn geweest toen dat plan in het regeerakkoord werd opgenomen, maar ze heeft politiek instinct genoeg om te weten wanneer je je verzet maar beter kunt staken.

Adviseur van kabinet en parlement

De SER adviseert het kabinet en het parlement over de hoofdlijnen van het te voeren sociaaleconomisch beleid. Ook voert de raad bestuurlijke en toezichthoudende taken uit. In de SER werken onafhankelijke kroonleden samen met vertegenwoordigers van de werkgevers en de vakbonden.

De laatste politicus die de SER leidde was PvdA’er Klaas de Vries: van 1996 tot 1998. Daarna waren ex-Rabobanktopman Herman Wijffels, oud-werkgeversvoorman, bankier en wetenschapper Alexander Rinnooy Kan en Wiebe Draijer, afkomstig van adviesbureau McKinsey, voorzitter van de SER. Wijffels is een CDA’er, de twee anderen D66’ers.

Bruggenbouwer

Ton Heerts, voorzitter van vakcentrale FNV, is blij met de benoeming. “Hamer is een zeer kundig bestuurder en heeft het hart op de juiste plaats zitten. Zij heeft de belangen van werkenden, van mensen die nu aan de kant staan en van de mensen die genieten van hun oude dag, zeer helder op het netvlies.” Heerts noemt Hamer verder een “heel natuurlijke bruggenbouwer”.

Ook Hans de Boer, voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW, kijkt uit naar de samenwerking met de nieuwe voorzitter. "Mariëtte Hamer beschikt over een brede dossierkennis op voor de SER relevante terreinen, weet partijen te verbinden en daarmee resultaten te boeken."

Uit de Tweede Kamer

De benoeming van Hamer betekent dat zij uit de Tweede Kamer zal gaan. De Bredanaar Henk Leenders volgt haar op als lid van de PvdA-fractie. Leenders is nu fractievoorzitter van de PvdA in Provinciale Staten van Noord-Brabant. Hij overweegt beide functies tot de Statenverkiezingen in 2015 te combineren, vertelde hij vrijdag. In 2013 zat Leenders ook al een paar maanden in de Tweede Kamer voor de vervanging van de zwangere Yasemin Cegerek.

PvdA-leider Diederik Samsom zegt dat de fractie Hamer zal gaan missen. "Met Mariëtte krijgt de SER een vrouw die met haar rol bij het pensioenakkoord en het sociaal akkoord heeft laten zien te beschikken over het vermogen om werkgevers, werknemers en politiek te verbinden’’, aldus Samsom.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl